thripper's blog

3Apr/071

Despre gratie

Emil Cioran

Gratia reprezinta o stare de multumire si uneori chiar de fericire. Nici abisuri si nici suferinte mari. De ce sînt femeile mai fericite decît barbatii? Din cauza ca la ele gratia si naivitatea sînt incomparabil mai frecvente decît la barbati. Desigur, nici ele nu sînt scutite de boli si de insatisfactii; dar aici vorbim de sentimentul care predomina. Gratia naiva a femeilor le transpune într o stare de echilibru superficial, care niciodata nu poate duce la tragedii consumatoare sau la încordari periculoase. Femeia nu risca nimic pe planul spiritual, fiindca la ea dualismul dintre spirit si viata are o intensitate antinomica mult mai redusa decît la barbati. Sentimentul gratios al existentei nu duce la revelatii metafizice, la viziunea realitatilor esentiale, la perspectiva ultimelor clipe, care te fac ca în fiecare moment al vietii sa traiesti ca si cum n ai mai trai. Femeile sînt niste nulitati simpatice. Cu cît te gîndesti mai mult la ele, cu atît le întelegi mai putin. Este un proces analog cu acela care te reduce la tacere din ce gîndesti mai mult asupra esentei ultime a lumii. Dar, pe cînd aici ramîi înmarmurit în fata unui infinit indescifrabil, în cazul femeii nulitatea îti pare mister, cînd ea nu este în fond decît nulitate. Pe lînga satisfacerea necesitatilor sexuale, singurul sens în lume al femeii îmi pare a fi acela de a da prilej barbatului sa scape temporar de presiunea chinuitoare a spiritului. Caci femeia poate fi o salvare vremelnica pentru acei care traiesc pe culmi, deoarece, fiind extrem de putin dezintegrata din viata, contactul cu ea înseamna o întoarcere spre voluptatile naive si inconstiente ale vietii, înspre imaterialitatea usoara a gratiei, care, daca n a salvat lumea, le a salvat pe femei.

furat de aici : http://www.zboara.ro/viata_femeia.php?showMe=viata/Femeia/despre_gratie

Comments (1) Trackbacks (0)
  1. E acelasi lucru cu senzatia ce o ai cand te uiti la un punct: crezi ca il vezi,banui ca este ceva foarte-foarte mic…de fapt o conventie a lumii. Ceva de la care sa se explice toate celelalte trebuia sa existe. Si asa s-a ales punctul. Sa te simti oare frustrat ca vrei sa atingi ceva ce nu poti avea, ca vrei sa pui mana si sa simti materialitate acolo unde nu exista si ca cu cat te uiti mai mult la el,ti se pare ca se confunda cu altele si nu mai are nimic individual?
    Poate ca un barbat cu neuronii prea ne-aglomerati si orgoliu dus la paroxism asa simte.Cand pur si simplu ar putea sa inteleaga Oridinea Fireasca a lucrurilor.Aici ar trebui sa il ajute mult spiritualitatea care ii lipseste cu desavarsire femeii.
    Daca fiecare exemplar masculin de genu’ schitat mai sus s-ar uita mult la niste femei…Aceastea ar deveni niste puncte..si daca ar continua cu privitul..Acestea ar deveni si mai-si mai mici pana cand ar disparea. Pentru ca “Cu cît te gîndesti mai mult la ele, cu atît le întelegi mai putin “.Nu mai e nici un mister pentru acel punct-femeie care dispare, e doar nulitate.
    Si am ajuns fara sa vreau la o lume plina de barbati din-astia.Cum ii vad eu? Genul Al Bundy, pe terasa,pe tribune,in fotoliu sau in pat..cu berea “mereu aproape” si eventual cu o revista “interzis sub 18 ani” tot la-ndemana…ca doar le-a dsiparut peste noapte “nulitatea care satisfacea nevoie sexuale”.Frumos peisaj.


Leave a comment

No trackbacks yet.