thripper's blog

15Dec/080

Despre valori

Inarmat cu un dictionar, online ca-n secolul 21, am pornit in cautarea definitiei valorii.

Dexonline da nu mai putin de 5 definitii ale cuvantului, majoritatea definind valoarea ca unitate de masura pentru apreciere.

APRECIÁ, apreciez, vb. I. Tranz. 1. A determina preţul, valoarea unui bun; a evalua. ♦ A preţui pe cineva sau ceva (pentru calităţile sale); a apreţui. 2. A socoti, a considera (că)... [Pr.: -ci-a] – Din fr. apprécier.

Aprecierea se poate spune ca este procedeul de a determina pretul, valoarea unui obiect,lucru, om .. etc. Cum se face aprecierea ? Dupa un sistem de valori.

Pentru ca un sistem de valori sa fie consistent el trebuie sa satisfaca proprietatea de tranzitivitate, proprietate care poate fi verificata prin aplicarea lui unui set de propozitii adevarate logic. Daca dupa aplicarea regulilor sistemului de valori propozitiile raman adevarate atunci sistemul de valori considerat este consistent.

Necesitatea unui sistem de valori consistent este evidenta el, sistemul de valori, reprezentand un etalon care servit procedeului de apreciere ne ajuta sa determinam valoarea unui subiect. Asa cum consistenta sistemului da valoare prin apreciere inconsistenta lui duce automat la nelegitimitatea aprecierii si implicit imposibilitatea de a determina valoarea.

Despre sistemele de valori se mai spune ca sunt create pe considerente etice si pot fi personale sau comune ( care apartin unui grup de oameni, unei societati )

Poate un om avea un sistem de valori consistent ? Cel mai probabil nu.
Motivare :
Diferentele intre oameni sunt clare, avem zicale, proverbe care ne spun asta ( One man's trash is another's gold. )

Suntem cate putin din tot ceea ce am intalnit, ne schimbam in fiecare zi, fiecare clipa pe care o traim ne face sa ne schimbam putin ... putin cate putin pana cand putem spune cu capul jos, plini de rusine si inconsistenti ca One man's gold can becone the same man's trash. Nu-i nimic, ridicam capetele si spunem cu mandrie ca sistemele noastre de valori s-au schimbat, ca suntem mai buni, ne-am innoit, am renascut.

Daca societatea este compusa din indivizi care se schimba in fiecare zi, care isi modifica bazele etice ale actiunilor lor atunci cum ramane cu totul aderat la un sistem comun construit pe o baza instabila ? Ceva trebuie sa ramana constant sau cel putin sa se modifice greu, suficient de greu incat sa prezinte o baza solida, masurabila cu un rezultat cert pentru o perioada de timp. Am institutionalizat bazele comune ale individului si le promovam sub diferite forme din care ce-a mai veche poate fi considerata religia, conservatoarea religie.

Individul este similar particulei lui Heisenberg, inevitabil supus principiului incertitudinii, in continuua miscare fara a putea determina simultan directia si viteza miscarii.

Sunt mic. Suntem mari.

Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

No trackbacks yet.